Hortensia’s zijn schitterende blikvangers in je tuin. Wil je een hortensia in je tuin, dan heb je keus genoeg. Naast de verschillende soorten zijn ze er ook in allerlei kleuren, zoals roze, wit, rood, paars en blauw. Het zijn dankbare planten die vrij eenvoudig te houden zijn, zolang je ze geeft wat ze nodig hebben. Gelukkig stellen ze niet al te hoge eisen.
Hortensia’s zijn prachtig in je tuin en doen het goed als groep, maar ook alleen komt hij mooi tot zijn recht in de border of in een grote pot op het terras.
Verschillende soorten hortensia’s
In de hortensiafamilie zijn zo’n 100 verschillende soorten te vinden. Hieronder vallen groenblijvende en bladverliezende struiken, maar ook klimstruiken en zelfs een boom.
Ook in de bloemvorm zien we verschillen per soort. De ene hortensia bloeit met schitterende bolvormige bloemen, de ander schikt de bloemen meer in een piramidevorm en dan zijn er ook nog de prachtige afgeplatte schermen. En ken je de sneeuwbal? Een toepasselijke bijnaam voor de hortensia met enorme bolvormige, witte bloemen.
Door al deze verschillende soorten zijn hortensia’s in je tuin nooit saai. Heb je een strook grond naast een pad? Zet er verschillende hortensia’s naast elkaar en geniet van de kleurenpracht. Afhankelijk van de soort bloeien ze tussen juni en september. Door verschillende soorten hortensia’s bij elkaar te zetten, geniet je nog langer van hun schitterende bloemen
Wanneer en waar hortensia planten?
Wil je een hortensia in je tuin planten? Dat kan bijna het hele jaar, zolang het niet vriest. De beste periode is maart-april. Wil je veel plezier van je hortensia, kies dan een geschikte plek in je tuin. Halfschaduw is ideaal voor de hortensia. Helemaal in de schaduw is ook mogelijk. Er zijn zelfs soorten die in de zon kunnen staan, maar dan hebben ze wel extra water nodig. Een plekje op het noorden of westen zou voor je hortensia het beste zijn.
Wanneer je een hortensia gaat planten maak je een ruim plantgat. Zeker twee keer zo breed en diep als de pot waar je hem in gekocht hebt. In het plantgat voeg je compost en potgrond toe voor extra voeding. Voelt de kluit droog aan? Zet hem voor het planten even in een emmer water. Maak de kluit voorzichtig wat los en zet de hortensia in het plantgat. Vul het plantgat op met potgrond en duw stevig aan. Geef je hortensia nog wat water en zorg ook de komende dagen dat de grond niet te droog wordt.
Help, mijn hortensia verliest zijn kleur!
Ken je ‘grootmoeders hulpmiddeltjes’ om je hortensia mooi van kleur te houden? Een handje roestige spijkers zou wonderen doen. De reden dat een blauwe hortensia verkleurd naar grauw, rozeblauw is onder andere grond die niet genoeg ijzerhoudend is. Maar dat niet alleen. Ze hebben ook een zure grond nodig om hun kleur mooi te houden. Een handje roestige spijkers is dus niet helemaal de oplossing.
Heb je mooie blauwe hortensia’s en wil je deze graag zo houden? Zorg voor een zure en ijzerhoudende grond. Er zijn genoeg toevoegingen en meststoffen te koop die je helpen je tuingrond precies de juiste samenstelling te geven.
Heb je een roze hortensia? Deze heeft precies het tegenovergestelde nodig.
Hortensia snoeien
Het snoeien van de hortensia is over het algemeen niet nodig. Toch kan het gebeuren dat je hortensia te groot wordt en andere planten gaat verdringen. Afhankelijk van de soort kun je ze tot op het oude hout terugsnoeien. Over het algemeen is het voldoende om voor maart de uitgebloeide bloemen vlak boven de gezonde nieuwe knoppen af te knippen.
Snoei nooit in het voorjaar, dan bloeien je hortensia’s nauwelijks. Het kan geen kwaad een aantal oude takken tot aan de grond toe af te knippen, zo kan de struik zich verjongen.
De pluimhortensia vormt bloemknoppen op eenjarig hout. Dit zijn de takken die zich in het voorjaar ontwikkeld hebben. Snoei je deze in de eerste helft van april terug, dan zullen ze jonge sterke takken ontwikkelen en nog rijker bloeien.
Tip: De bloemen zijn enorm decoratief als je ze laat drogen.
Hortensia verzorgen
Een hortensia vraagt over het algemeen weinig aandacht. Wel hebben ze veel water nodig. Door hun grote bladeren verdampen ze veel vocht. Het is daarom aan te raden ze in de zomermaanden goed in de gaten te houden. Regent het weinig? Geef ze dan extra water. Dit doe je bij voorkeur aan het begin en einde van een warme dag. Zorg dat de bloemen en bladeren niet nat worden, om bruine vlekken te voorkomen.
Geef liever meerdere keren een kleine hoeveelheid water, dan in één keer veel. Door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven wordt het water beter door de grond opgenomen, waardoor je hortensia er meer aan heeft.
Combineer de hortensia ook eens met de volgende planten:
Vlinderstruiken
Prunus
Siergrassen
Lavendel
Andere vaste planten
Websiteheb je vragen over de hortensia? neem gerust contact met ons op, wij beantwoorden graag je.
Locatie: Overijssel - Schuinesloot
Toegevoegd op 11 uur geleden en vervalt op 11 January
Advertentie id: 1453579
[ ]
80 bezoeken